Banjir

RM48.6 juta diperlukan untuk baiki jalan di Johor

Kerosakan jalan akibat banjir yang melanda

KLUANG : Kerajaan Johor memerlukan peruntukan RM48.6 juta daripada kerajaan pusat untuk memperbaiki atau menaik taraf jalan yang rosak yang menimbulkan risiko kepada pengguna di enam daerah di negeri ini.

Pengerusi Jawatankuasa Kerja, Pengangkutan dan Infrastruktur negeri, Mohd Solihan Badri berkata, jumlah itu berdasarkan tahap dan jenis kerosakan pada 55 jalan persekutuan dan 23 jalan negeri di daerah Kluang, Kota Tinggi, Johor Bahru, Segamat, Mersing dan Kulai.

Katanya, kerosakan itu merangkumi permukaan jalan yang tenggelam, pautan jambatan yang rosak, gorong-gorong dan longkang di tepi jalan, serta tanah runtuh di tepi jalan.

“Untuk mendapatkan peruntukan tersebut, pemerintah negara telah mengirimkan permohonan itu ke Kementerian Pekerjaan minggu lalu. “Kerosakan itu disebabkan banjir dan air meluap dari kawasan pertanian ke jalan raya berikutan hujan lebat,” -Mohd Solihan Badri / Pengerusi J/kuasa Kerja, Pengangkutan dan Infrastruktur Johor

Di kawasan terjadi tanah runtuh, Solihan mengatakan, Jabatan Kerja Raya akan menutup jalan selama seminggu untuk kerja pembersihan dan pemantauan pergerakan tanah di lokasi dan berhampiran dengannya.

“Oleh itu, pengguna jalan raya yang menuju ke Kota Tinggi atau pergi dari sana disarankan untuk menggunakan jalan alternatif di Taman Sri Impian,” tambahnya. – BERNAMA

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button