DuniaSemasa

NASA lancar misi untuk tahu pernahkah Zuhrah mempunyai lautan?

Meneliti atmosfera dan ciri geologi planet

WASHINGTON : Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Negara (NASA) pada minggu lalu mengumumkan dua misi baharu, penjelajahan Planet Zuhrah.

Pengarah NASA yang baharu, Bill Nelson berkata pelancaran kedua-dua misi tersebut mempunyai tujuan terperinci. Satu, iaitu untuk memahami sains di sebalik kepanasan Zuhrah yang melampau agar dapat mencairkan timbal di permukaan.

Keadaan ini katanya berbanding di bumi, lebih menguntungkan, justeru itu, adalah penting untuk mempelajari persekitaran planet-planet yang berdekatan, yang tidak dapat menyediakan lingkungan hidup terbaik.

 

“Mereka akan memberi peluang kepada seluruh komuniti saintifik untuk menyelidiki planet-planet yang belum kita kunjungi lebih dari 30 tahun,” – Pengarah NASA /  Bill Nelson

Misi telah dianugerahkan sekitar US$500 juta (RM2.06 bilion) di bawah Program Penemuan NASA, dan masing-masing dijangka dilancarkan dalam jangka masa tahun 2028-2030. Kedua-dua misi itu dipilih daripada proses yang kompetitif dan dikaji semula berdasarkan nilai ilmiah dan kelayakan rancangan mereka.

DAVINCI+, ialah singkatan dari Deep Atmosphere Venus Investigation of Noble Gas, Chemistry, and Imaging, akan mengumpulkan lebih terperinci mengenai komposisi atmosfera karbon dioksida terutamanya Zuhrah, untuk mengetahui bagaimana ia terbentuk dan berkembang.  Misi ini juga bertujuan untuk menentukan sama ada planet ini pernah mempunyai lautan.

Peranti berbentuk sfera akan turun ke atmosfera Zuhrah yang padat yang diliputi oleh awan asid sulfurik. Ia akan mengukur tahap gas mulia dan unsur-unsur lain di bumi secara terperinci, sehingga para penyelidik dapat memahami sebab-sebab di sebalik kesan rumah hijau yang sedang berlaku.

DAVINCI + juga akan melancarkan gambar beresolusi tinggi pertama ‘tesserae’ Zuhrah. Ciri geologi mereka sangat mirip dengan benua di Bumi, memberikan kesan bahawa Zuhrah juga memiliki kerak tektonik. Hasilnya dapat membolehkan para saintis memahami pembentukan permukaan planet ini.

Misi kedua, Veritas (Venus Emissivity, Radio Science, InSAR, Topography, and Spectroscopy), akan memetakan permukaan planet untuk memahami sejarah geologinya dan menyelidiki bagaimana ia berkembang begitu berbeza daripada Bumi.  Ia akan menggunakan bentuk radar untuk memetakan ketinggian permukaan dan mengetahui sama ada gunung berapi dan gempa bumi masih berlaku.

“Sangat mengejutkan betapa sedikit yang kita ketahui mengenai Zuhrah, tetapi hasil gabungan misi ini akan memberitahu kita tentang planet dari awan di langit melalui gunung berapi di permukaannya hingga ke intinya. Seolah-olah kita telah menemui semula planet ini,” – Tom Wagner /  Bahagian Sains Planet Nasa

Kali terakhir kapal angkasa NASA melakukan penerokaan angkasa di Zuhrah adalah melalui Magellan, yang mendarat pada tahun 1990, tetapi beberapa kapal angkasa lain juga telah terbang ke Venus sejak itu. – BH

Oleh : Pelatih Fakulti Filem, Teater dan Animasi UiTM – Arif Ikhwan

Related Articles

Back to top button