Bantuan MAPIM Di GazaPalestinSemasa

Kanak-kanak Gaza mewarisi kesan mental berpanjangan

Tekanan, ketakutan menjadi igauan

GAZA : “ Ketakutan dalam keganasan telah menjadi cara bagaimana kanak-kanak memahami dunia” –  Luma Tarazi, Penasihat Kesihatan Mental dan Psikososial untuk Selamatkan Kanak-kanak

Selepas 11 hari dengan keganasan tanpa henti, gencatan senjata akhirnya tercapai. Namun situsi pra, sedang dan pasca peperangan tetap akan menjadi igauan kanak-kanak di Gaza. Mereka mengalami ketakutan dan kegelisahan, kekurangan tidur, dan menunjukkan tanda-tanda tekanan seperti tangan yang menggeletar, termasuk terkencing di tempat tidur.

Save the Children dalam laporannya di therelief web, memberi amaran kanak-kanak Palestin dan Israel akan menanggung kesihatan mental selama bertahun-tahun yang akan datang.

Sekurang-kurangnya 65 kanak-kanak Palestin di Gaza manakala hanya dua kanak-kanak Israel dilaporkan terbunuh antara 10 Mei, sehingga gencatan senjata tercapai.

51buah sekolah di Gaza pula rosak akibat serangan dan tiga lagi dilaporkan rosak di Israel. Sekolah di kedua-dua wialayah  ditutup kerana serangan udara oleh pasukan Israel dan juga  roket yang ditembakkan dari Gaza. Ribuan kanak-kanak pula kehilangan tempat tinggal.

Kanak-kanak yang hidup dalam ketakutan dengan keganasan yang berterusan boleh mengalami kegelisahan yang berterusan dalam tindak balas fisiologi terhadap tekanan yang boleh memberi kesan jangka panjang, kata Save the Children.

“Perbezaan pada kali ini adalah pendedahan dan intensiti krganasan menjadi lebih buruk. Serangan itu berlaku pada waktu siang dan malam, yang mana mereka terpaksa bersembunyi sepanjang waktu, dan mereka takut dengan bunyi bom yang berterusan. Banyak yang gementar tanpa henti, dan menderita kurang tidur, mual dan kesusahan yang teruk,” kata Luma Tarazi, Penasihat Kesihatan Mental dan Psikososial untuk menyelamatkan Kanak-kanak di Wilayah Palestin

 

Amal, 10 tahun, tinggal di Gaza bersama keluarganya. Sebelum gencatan senjata berlaku, dia berkata:

“Saya merasakan banyak keganasan, dan sekarang keganasan semakin besar. Kami mula tidur di lorong kerana saya sangat takut. Saya tidak boleh pergi ke mana sahaja tanpa ibu atau ayah saya. Tingkap di rumah kami pecah dan ibu saya harus melindungi kami. Saya sangat takut dan ketakutan telah merebak ke mana-mana. Saya berjaga sepanjang malam, saya tidak dapat tidur dari bunyi serangan udara mereka.” – Amal

Save the Children menekankan bahawa terdapat keperluan yang membimbangkan di Gaza untuk sokongan psikososial untuk kanak-kanak dan keluarga mereka. Bentuk sokongan ini mengajar ketahanan kanak-kanak dan orang dewasa, dan membantu mereka untuk menyatakan ketakutan mereka dalam persekitaran sosial seperti keluarga dan rakan.

Tarazi melanjutkan, “Dengan sokongan yang tepat, secara umum, kebanyakan kanak-kanak dan orang dewasa dapat mengatasi. Tetapi dalam keadaan yang melampau seperti ini, lebih banyak kanak-kanak tidak akan dapat mengatasi tanpa rawatan pakar, terutamanya kerana ketakutan akan keganasan telah menjadi cara mereka memahami dunia.

Save the Children mengatakan bahawa kekurangan tempat perlindungan bawah tanah dan siren amaran telah memperburuk ketakutan berterusan kanak-kanak di Gaza untuk apa yang mungkin berlaku.

“Kerana terlalu banyak rangsangan sistem saraf, tubuh mereka tidak dapat menenangkan. Walaupun keganasan berakhir, kanak-kanak tidak akan dapat berehat atau tidur – sebaliknya mereka akan terus tertekan. Kami menjangkakan bahawa jumlah emosi ini akan menghalang mereka bermain, santai, dan fokus di sekolah. Pemulihan mereka akan memakan masa yang lama.” –

Oleh kerana sokongan psikososial di Gaza terhad dan sokongan pakar untuk kanak-kanak hampir tidak ada, Save the Children segera meminta penderma untuk meningkatkan dana untuk sokongan kesihatan mental untuk kanak-kanak. Organisasi ini akan melakukan penilaian keperluan pesat untuk menyelesaikan keperluan dan kos yang tepat dan merancang untuk meningkatkan sokongan psikososialnya di Gaza secepat yang selamat untuk melakukannya.

Jason Lee, pengarah negara Save the Children di Palestin, mengatakan bahawa masyarakat antarabangsa perlu meningkatkan kesejahteraan kanak-kanak.

        Why I'm a humanitarian – Save the Children Australia

“Kami sudah memulai respons kami dengan memperluas sokongan kami terhadap organisasi rakan kongsi yang berjuang dengan lebih dari 20,000 panggilan sehari daripada orang yang memerlukan kesihatan mental dan sokongan psikososial yang mendesak. Ibu bapa melihat anak-anak mereka menangis, mereka melihat mereka menggigil dan ketakutan, sementara mereka juga harus mengatasi konflik itu. Peningkatan baru-baru ini telah menyebabkan keadaan yang sungguh memilukan bagi puluhan ribu orang. ”

 

Tambah beliau organisasi itu menyambut baik gencatan senjata. Kini, masyarakat antarabangsa mesti bekerjasama dengan semua pihak untuk mencari jalan penyelesaian jangka panjang. Ia harus segera bekerja untuk mewujudkan syarat-syarat untuk perbincangan baru antara pihak-pihak untuk penyelesaian yang adil yang menangani akar penyebab peningkatan ini, menegakkan hak yang sama untuk anak-anak Palestin dan Israel.

Usaha itu termasuklah merangkumi penghentian sekatan selama 14 tahun dan pendudukan selama puluhan tahun sebagai satu-satunya penyelesaian yang berterusan untuk konflik tersebut. Ini bagi memastikan bahawa semua kanak-kanak di rantau ini dapat hidup dalam kedamaian.

sumber: Relief web

Oleh : Pelatih Fakulti Filem, Teater dan Animasi UiTM – Arif Ikhwan 

____________________________

MASA UNTUK BERTINDAK

MAPIM Malaysia merayu infaq rakyat Malaysia untuk rakyat Palestin. Boleh terus salurkan ke

https://www.billplz.com/tabungkilatgaza

ATAU
menerusi Akaun Maybank
Dana MAPIM :
5628 3463 6620

MAPIM Malaysia boleh dihubungi
menerusi talian Hotline MAPIM Malaysia iaitu 1300-888-038 (Isnin-Jumaat 9am-6pm) atau whatapps 012-800-2016

Ikuti update terkini
https://t.me/MapimMalaysia

Related Articles

Back to top button