DuniaSemasa

Arab Saudi, UAE godam wartawan guna perisian Israel

Kajian menyatakan telefon yang digodam adalah model iPhone

DOHA : Arab Saudi dan Emiriah Arab Bersatu (UAE) telah menggodam berpuluh-puluh telefon wartawan menggunakan perisian pengintip yang dikembangkan oleh firma Israel NSO Group, menurut laporan yang dikeluarkan oleh Canadian Citizen Lab.

Citizen Lab, sebuah makmal antara disiplin yang merupakan sebahagian daripada Universiti Toronto, menyatakan perisian intip Pegasus digunakan untuk menggodam 36 telefon peribadi milik wartawan, penerbit, pembaca berita dan eksekutif di Al Jazeera, serta satu telefon peribadi seorang wartawan di Al ArabyTV yang berpusat di London. Penggodaman dilakukan pada bulan Julai dan Ogos dengan eksploitasi sifar-klik iMessage yang disebut KISMET.

Kajian itu menyatakan bahawa semua telefon yang digodam adalah model iPhone dan kod jahat hanya menjadikan telefon bimbit yang berada di bawah sistem iOS 14 Apple tersebut mudah diserang.

“Kami tidak percaya bahawa KISMET berfungsi terhadap iOS 14 ke atas, yang mempunyai perlindungan keselamatan baru. Semua pemilik peranti iOS harus segera mengemas kini ke sistem operasi versi terbaru,” tambahnya.

Empat pengendali Pegasus, termasuk Monarki Arab Saudi dan Sneaky Kestrel UAE, telah digunakan semasa penggodaman.

Menurut laporan itu, infrastruktur yang digunakan dalam serangan ini termasuk server di Jerman, Perancis, UK dan Itali, menggunakan cloud providers Aruba, Choopa, CloudSigma dan DigitalOcean.

Makmal itu menyatakan bahawa pihaknya telah memberitahu Apple mengenai penemuan tersebut dan syarikat itu telah mengesahkan bahawa pihaknya sedang menyelesaikan masalah tersebut.

Pada Januari lalu, The Guardian melaporkan bahawa jutawan Amazon Jeff Bezos telah mendapati telefon bimbitnya digodam pada tahun 2018 selepas menerima pesanan WhatsApp yang telah dihantar dari akaun peribadi Putera Mahkota Arab Saudi, Mohammed bin Salman.

Sejumlah besar data diambil dari telefon Bezos semasa penggodaman, menurut laporan laman web berita tersebut.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button