DuniaPalestin

600 pemuzik antarabangsa boikot buat persembahan di Israel

Bantah serangan ke atas Palestin

RAMALLAH : Solidariti terhadap penindasan Israel ke atas penduduk Palestin terus ditunjukkan. Lebih daripada 600 pemuzik antarabangsa telah menandatangani surat rayuan terbuka meminta rakan-rakan mereka untuk memboikot pertunjukan di Israel.

Kesepakatan itu ditunjukkan oleh komitmen bintang terkenal seperti Pink Floyd’s Roger Waters, System of a Down, Black Thought dan Questlove’s Serj Tankian. Ia turut disertai oleh  Sonic Youth’s Thurston Moore, The Strokes ‘Julian Casablancas, Chromeo, Nicolas Jaar, Noname dan Owen Pallett.

Dalam surat mereka, organisasi itu mengecam serangan Israel baru-baru ini ke atas Palestin dan menuntut hak kebebasana rakyat Palestin. Bukan itu sahaja mereka mendesak semua pihak menolak penjajahan dan keganasan yang berlaku di atas muka bumi. Semua pihak katanya berhak menikmati keadilan, martabat, dan penentuan nasib sendiri.

“Kesungguhan dengan jenayah perang Israel didapati dalam diam, dan hari ini diam bukanlah pilihan. Diam bukan pilihan kerana pengeboman Israel yang kejam di Gaza yang dikepung meragut lebih 245 nyawa dalam beberapa minggu terakhir. Diam bukan pilihan kerana penduduk Sheikh Jarrah di Yerusalem yang dijajah terus dipaksa keluar dari rumah mereka, ”tambah surat itu.

Kenyataan itu menyimpulkan : “Kami meminta anda untuk bergabung dengan kami atas nama anda, menolak untuk tampil di Institusi Kebudayaan Israel, dan secara tegas menyokong anda , rakyat Palestin dan hak dasar kedaulatan dan kebebasan mereka.”

Oleh : Pelatih Fakulti Filem, Teater dan Animasi UiTM – Arif Ikhwan 

*******Seruan untuk kita membantu saudara Gaza dan Palestin sudah tiba. Kita bantu dengan apa yang terdaya. Bantu dengan doa dan harta benda. MAPIM Malaysia membuka peluang untuk semua bagi membantu rakyat Palestin. Selain doa, rakyat Palestin sangat memerlukan bantuan kewangan.

MAPIM Malaysia merayu infaq rakyat Malaysia untuk rakyat Palestin. Boleh terus salurkan ke

Klik :
http://tabunggaza.com

ATAU
menerusi Akaun Maybank
Dana MAPIM :
5628 3463 6620

MAPIM Malaysia boleh dihubungi
menerusi talian Hotline MAPIM Malaysia iaitu 1300-888-038 (Isnin-Jumaat 9am-6pm) atau whatapps 012-800-2016

Ikuti update terkini
https://t.me/MapimMalaysia

Related Articles

Back to top button